Cavatina, vår båt sedan juli 2017. Hon är en Hallberg Rassy 46 från år 2002.

Något om Cavatina

 

Cavatina är konstruerad för långfärdssegling med till exempel kraftigt dimensionerat skrov och rigg, cutterstag, stark motor och stora tankar.

LOA:  48,6 ft,  14,78 m

Beam:  4,35 m

Draft:  1,88 m

Displacement:  16,5 ton

Total weight:  21 ton.

Utrustning

Rigg: Selden, Rullstor, rullgenoa och cuttersegel Furlex rullsystem

Segel: UK Syversen, Albatross

Segelhantering: Hydraulik och el

Autopilot:  Raymarine, dubbla system

Motor:  Volvo Penta D3 110C,  110hk

Bränsletank:  660 liter

Vattentankar:  920 liter

Watermaker:  Enwa 135 l\tim

Generator:  Fischer Panda  4500 kw

Elsystem:  Mastervolt Masskombi Ultra 3500, 24/12volt. Laddare/Inverter

                   Mastervolt isolationstransformator

                   8 st Gel batterier totalt 960 Amp. 24 volt - 360 Amp,  12 volt - 240 Amp

                   Solpaneler 300 Watt/ 24 volt

Navigation:  Raymarine eS 127, C 98. Navionics, Maxsea, Open cpn

                      Iridium Go  satellittelefon/router. PC.

                      Raymarine Quantum Radar,  AIS

Kommunikation:  SSB radio Icom 710RT,  VHF  Icom 506, Iridium Go

Väderrapport:  Predictwind, Windy, Passageweather. Personlig weatherrouter

Lite bekvämligheter:  Luftkonditionering, tvättmaskin

 

 

 

 

 

 

Marie och Anders Sundqvist

Förberedelser inför vår segling med ARC+ och World ARC

Hoppas ni kommer att tycka det är spännande och roligt att följa oss på vår blog och ta del om våra upplevelser till hav och land.

 

Just nu är planering och förberedelser i full gång inför vårt stundande äventyr. Våra planer har utvecklats över tid. Nu spänner vi bågen och tänker oss att segla till Australien. Sedan får vi se. Vi har lärt oss att planer ofta ändras och att det gör det extra spännande och intressant.

 

Vi ämnar nu kontinuerligt försöka uppdatera och delge er våra erfarenheter och upplevelser av detta vårt äventyr.

 

Vi avser att lämna Oxelösund den 15/6-2019 för vidare seglats mot Kielkanalen. Vi har gjort denna rutt flera gånger nu så denna gång tänker vi försöka avverka den så snabbt som väder och vind tillåter. Om allt går som vi tänkt beräknar vi att anlända Las Palmas i början av september. Där lämnar vi Cavatina för att resa hem till nära, kära och älgjakt. I början av November är det dags för starten av ARC + som går via Kap Verde till St Lucia i Karibien. Vi kommer att åtminstone ha två besättningsmän med oss på den överfarten. Vi ser fram emot att än en gång få segla över Atlanten. Tredje gången för Anders. Vi tänker att vi ändå har glädje av att vi genomfört denna seglats tidigare vad gäller planering och proviantering.

 

Att vi väljer att genomföra detta äventyr med ARC beror på våra goda erfarenheter från tidigare rallys vi genomfört i deras regi. Vi har fått mycket goda råd och hjälp såväl inför rallyt som under. Dessutom alla fantastiska vänner och roliga evenemang som berikat oss med oförglömliga upplevelser.

Sjösättning

24/4 var det dags för Cavatina att återvända dit hon hör hemma, dvs i vattnet. De duktiga killarna på Pier 28 genomförde det hela snabbt och säkert. 

Västerås segelservice har under vintern fixat ny stående rigg och kutterstag. Påmastningen blev klar fredagen 3/5. Klockan 12.30 vinkade vi adjö till Västerås och påbörjade färden mot Oxelösund. På morgonen hade vi is på däcket när vi vaknade men när vi lämnade Västerås sken solen som värmde lite i de iskalla vindarna. Vid 17-tiden la vi i ankaret i Herrestaviken nära Mariefred. Värmarna gick för fullt och vi hade det mycket varmt och skönt. Under eftermiddagen hade vi endast mött 2 andra båtar. Det skillnad mot segling på sommaren. Det är något alldeles speciellt att vistas i skärgården så här på våren.

Klockan 09.00 lämnade vi Herrestaviken. Vi fick broöppning ich slussning i Sldertälje vid 11 och sedan var vi ute i saltsjön. Även denna dag kände vi oss tämligen ensamma. Mötte endast 2 båtar. Soligt, svag vind, mestadels nordlig, kallt. Vi gick för motor hela dagen. Vi ankrade vid 17.30-tiden i vår favoritflad på Ringsö. Kvällen och nästkommande morgon var helt fantastiska men fortfarande krävdes rikligt med kläder. Sista sträckan tillryggalades å ca 2 timmar och nu ligger hon där i Oxelösund. Nu återstår att montera en bimini, sätta dit nya livflotten och jollen. Det börjar dra ihop sig. Snart är det 15/6😃

 

 

Det börjar dra ihop sig....

Nu ligger vi i Fiskehamnen i Oxelösund. Vi fixar och ordnar inför snart stundande avresa.Mycket har fungerat hur bra som helst men visst, allt går inte på räls. Biminin och livflotten är monterad utan problem. Elkablar (som alla vet inte alltid så enkelt att dra i en båt) har nu dragits. Hailer och akterbelysning får nu ström. Vår nya Highfieldjolle hänger nu i sina dävertar därbak. Vi har gått igenom våra stuvutrymmen, dokumenterat och gått igenom att vi har de reservdelar som behövs och var de är placerade. I förra veckan stötte vi dock på en oönskad situation. Vi fick ett konstigt larm när vi larmade på båten innan vi skulle åka hem. Det hade vi aldrig hört tidigare. En koll i kölsvinet avslöjade att vi hade onödigt mycket vatten där. Snabb kontroll, sött eller salt? Salt !! Nu började detektivarbetet.😉Varifrån kommer detta? Länge trodde vi att det var läckage vid dyvikan. Vi talade med varvet om de kunde de hjälpa oss att lyfta Cavatina. Jodå, vid lunch tisdagen 21/5 skulle gå bra. Under tiden var det bara att gå skift på båten och länspumpa med regelbundet intervall. Anders funderade några varv till och sedan hittade han  läckaget som kom av att slangar till luftkonditioneringen togs bort i samband med vinterförvaringen och inte sattes tillbaka innan sjösättning. Felet avhjälpt. Frid och fröjd. Båten är nu lika torr som den alltid varit tidigare. Vilken lättnad. Vi har också funnit att vår ankarvinsch 17 år gammal bör få gå i pension så nu väntar vi på att den nya ska komma så att vi kan montera den. Vi har också ny 100 m lång ankarkätting som skall hämtas och monteras. Vi hade tidigare 60 meter kätting och till det 40 meter ankartamp. Det kunde vi läsa oss till i ARCpärmen att det var att be om problem. Koraller har en tendens att snabbt nöta sönder tamp. Ja, det är mycket att planera, fixa och tänka på.

Ska man lämna sitt hem enlängreperiod  är det en hel praktiska saker som måste vara lösta på hemmaplan. E-fakturor och autogiro hjälper till att ha koll på ekonomin. Syskon och barn hjälper oss att titta till hus. (Underbart att de finns). Något att vara tacksam för är att så mycket kan lösas via nätet.

 

 

Nu längtar vi efter att få släppa tamparna

(Marie)

5 juni blev sista arbetsdagen, nu är jag officiellt pensionär. Känns märkligt, måste  vara något lurt? Jo men visst så måste nog många fler än jag känna. En god vän sa att det tar ett år. Nu ser jag med stor spänning och mycket pirr fram mot detta år. Om en vecka lämnar vi Oxelösund för att börja vår resa och äventyr. Givetvis så kommer inte allt vara ”klart”, men det blir det väl aldrig så det kommer inte hindra avfärden. Flera goda vänner har tittat förbi och önskat oss god tur.  Jeanette och Fredrik på Bushpoint tog sig tid och hälsa på oss. Härligt att träffas. De har nyligen kommit hem efter att ha seglat i Colombia, Panama, St Blas mfl ställen. De har nu Bushpoint i Rio Dulce i Guatemala. Vi fick värdefulla sjökort att lägga in i OpenCPN. det tackar vi för❤️. Ett annat kärt möte var med vår första gemensamma båt, High Noon. Paret som köpte henne vårdar henne väl och hon ser nästan ut som ny. Nu är vi hemma i vårt torp för att fixa det sista inför avfärden. Tvätta, städa, frissan och en siste familjeträff.

Vill ni se Cavatina, har ni tid och lust blir vi glada om ni kommer och vinkar av oss 15/6 kl 13.

 

Nu är vi på väg😀

 

(Marie)

Klockan 13.30 vinkade vi adjö till vår familj och alla fina vänner som samlats för att önska oss lycka till. Tänk att så många kom. Det kändes fantastiskt att nu var det dags att segla iväg, så mycket planering och arbete som nu skall ge frukt. Solen sken och det var varmt. Inte så mycket vind så vår första dag blev det inte mycket segling. Vi skålade för Kejsaren och bad om goda vindar och tur på vår färd sedan la vi i ankaret i fladen på Risö.

Vi vaknade efter en god natts sömn till en rofylld underbar morgon. Fixade med jolle och utombordare och gjode  därefter ”jungfruturen” med vår nya jolle. Den fick mer än godkänt. Planar nästan med oss båda. Lämnade Risö vid 11-tiden och seglade sakta (4,8knop) i 3 m/s. Svängde in till våra goda vänner Lasse och Marianne på Kättilö för en fika. Nu är klockan snart 21 och vi går för motor och tänker ta natthamn i Båtsviken, straxt norr om Kårö. En fantastisk första dag.

 

Cavatina lämnar Fiskehamnen i Oxelösund 15/6-19, kl 13.30

Vi skålar för Kejsaren

Utklippan

(Marie)

Första veckan har nu passerat. Vi har det så bra. Vi har haft varmt och soligt. Vinden har varierat i styrka men mestadels svag och tyvärr mitt i näbben. Vi har varit i Borgholm och träffat vår vän Bill på Fajan. Där träffade vi ett par, Göran och Pia, på Erianhe en HR43. Från Borgholm gick vi till Kalmar och fick en trevlig kväll tillsammans ned min gamla väninna Suss. Efter det bestämde vi att tillbringa midsommar i Kristianopel. Här återsåg vi Erianhe. Vi hade en mycket trevlig midsommar tillsammans. Kristiansopel är en mycket charmig plats där rosorna och andra fantastiska blommor spred väldoft och och glädje. På natten tog vi en svängom till ett osannolikt coverband. Toppenbra, vilket tempo och så medryckande. Idag har vi seglat vidare i en svag ostlig, vind, 22 nm till Utklippan. Här är så vackert. Planen är att fortsätta mot Klintholm i Danmark.

 

Kristianopel

Sol, vindar och hav

Vi är nu i Brunsbuettel sedan tre dagar. Vi lär bli kvar åtminstone fram till torsdag. Det blåser kraftiga västliga vindar som gör det mindre trevligt att gå ut i Elve och Nordsjön i. Vi har ju inte bråttom.

Från Kristianopel gick vi till Utklippan som alltid en magisk plsts. Efter en natt fortsatte vi 130 nm till Klintholm. Efter att vi rundade Sandhammaren blev sjön besvärlig och vi fick vinden rakt akterligt. Detblwv en tröttsam nattsegling men så skönt när vi kom fram 04.30 på morgonen. Vi stannade några dagar i Klintholm och väntade på bättre vind. Vi firade också vår 10-åriga bröllopsdag. Vi gick vidare bed 106 nm till Kiel/Holtenau. Vi lade oss utanpå en annan Hallberg Rassy 43, s/y Zappa, där Tor och Ingeborg fanns.De skall också segla med ARC+. Vi har tillsammans nu gått till Brunnsbuettel.

 

S/Y Zappa och Cavatina i Brunsbuettel

Trafik i Brunsbuettel

Vlieland

(Marie)

Förhoppningen att skriva ett stycke om var vi är och hur vi har det en gång i veckan har tyvärr redan kommit på skam. Det är och har varit svårt att få bra internetuppkoppling. Vi har nu kommit till Vlieland, en av de holländska frisiska öarna. Vi har varit här förut och denna ö är en favorit i repris. Vi har blivit sinkade av att väder och vind inte riktigt varit till vår fördel. Sedan vi var i Brunsbuettel har det varit västliga vindar som varit allt för kraftiga. Det har därför blivit alltför mycket motorgång för att vi ska bli nöjda. I Cuxhaven låg vi hela 6 nätter innan vi fortsatte till Nordeney. För motor. Då kände vi oss lite trötta.  Den 12/6 fick vi äntligen nordvästlig vind mellan 5 -10 m/s. Vi lämnade därför Nordeney på eftermiddagen och vi fick en härlig seglats över natten hit till Vlieland. Vi hoppas nu att vi skall få lite mer tur med värme, vindriktning och vindstyrka. Vi mår bra och jag passar på att öva på tvärflöjt och Anders spelar på keyboard. Vi träffar nya och gamla vänner på vägen. I Cuxhaven mötte vi Barbro och Magnus på Zephyr, som vi träffade första gången när de kom simmande till vår båt på Bequei. Vi har nu också sällskap av ett tyskt par, Natalia och Jochen på s/y Caroline. De ska också segla med ARC+. 

 

Dramatik i IJmuiden

(Anders)

Efter 60 nautiska mil från Vlieland med en del segling och en del motorgång närmar vi oss hamnen i Ijmuiden. Drar ner varvtalet och ska runda de sista farledsmarkeringarna då stannar motorn!! Startförsök men helt dött. Nu är det lite bråttom. Ska vi kasta i ankaret eller försöka segla in i hamnen. Lite sent att hinns få upp seglen så vi anropar en tysk båt som kommer efter oss. Vi ger honom en lina och får bogsering in i hamnen. Han måste förstås släppa linan och nu ska vi hitta en plats och samtidigt försöka minska farten utan motor. Vi snurrade runt i hamnbassängen och stannade längs med pontonbryggan. Det gick bra inga skador på någon annan båt eller vår egen.

Nu börjar felsökningen men i bakhuvudet vet man att det sannolikt är luft i bränslesystemet eller igensatta filter och kanske dieselbakterier orsakat av bioprodukter tillsatta i bränslet. Ett stort problem för båt- och fartygsmotorer, traktorer mm.

Morgonen därpå börjar felsökningen. Jodå filtren var delvis igensatta och det fanns bakterier och andra föroreningar i tanken men inte så mycket som vi befarade. Vi skulle nog inte behöva suga ur 500 liter diesel.

Vacumsugning av tanken och alla ledningar även till elverket och därefter tryckluftsblåsning och några av ledningarna var helt blockerade. Rengöring av filterhus. Efter luftning av systemet så startade motorn och går nu precis som den ska.

Lärdom

Motorn har varit något trögstartad men gått bra. Under några dagar hade vi haft ganska grov sjö och jag tyckte att den lät lite annorlunda. Borde ha skiftat över till det andra grovfiltret och kollat det första. Vi tar bottenprov i tanken men handpumpen är kanske inte tillräckligt stark. Använd vacuumsugen! Kontrollera och byt filter regelbundet och kanske oftare än tidigare. Undvik om möjligt diesel med tillsatt biomedel. Såna här nödlägen kan bli mycket farliga och kanske livshotande om det inträffar på fel plats.

Anders på stranden i IJmuiden

Scheveningen och Zeebrugge

(Marie)

Efter en jobbig upplevelse i IJmuiden var jag nöjd med att vi ändå fick ordning på vår motor. Och att om nu detta skulle hända så var det ändå tur att det hände här.Särskilt som vindarna fortsätter att komma från sydväst. Antingen för starka vindar eller för svaga. Den 17/7 är de tämligen svaga, så det blir järngenuan, som nu är i fint skick, som får tjänstgöra. Vi har varit i Scheveningen förut. Hamnen ligger mitt inne i byn/staden, vilket är ganska charmigt. Varje kväll så fylldes hamnen till bristningsgränsen med båtar. Alla fick dock plats. Passade på att tvätta då vädret var varmt och soligt. Nu åkte shortsen på. Härligt! Vi studerar ivrigt väderprognoserna med förhoppningen att få bra seglingsvindar. Det visar sig att det vore bäst att lämna Scheveningen , trots motorgång, annars skulle vi få vänta flera dagar innan det skulle bli möjligt att fortsätta. Så trots motorgång, så fortsatte vi mot Zeebrugge den 19/7. Hade god fart med hjälp av stark medström. Hamnen här i Zeebrugge är fin och välordnad. Givetvis passade vi igår kväll (20/7) på att gå ut och äta Moules frites. Var ska man passa på att äta det om inte i Belgien? Igår hade vi regn och åska men idag är det varmt och soligt. Idag firar Belgien sin nationaldag, men vi märker inte av det särskilt mycket. Anders har ägnat större delen av dagen med att byta vattenkran på toaletten i förpiken. Jag passade på att göra en cykeltur😁! Livet är rättvist. Imorgon planerar vi att ägna oss åt sight seeing. Brugge sägs vara en vacker medeltida stadvärd att besöka. Det ser vi fram emot. 

Vi tror och hoppas lämna Zeebrugge på tisdag och segla till Dunkerque för att dagen därpå fortsätta över Engelska kanalen till Dover. 

Bild över hamnen i Zeebrugge

Brugge en mycket vacker medeltida stad.

I England ja,ja

(Marie)

Vi kunde kunde korsa Engelska kanalen från Zeebrugge och kom till Dover den 23/7. Det är en alldeles speciell känsla när de Vita klipporna börjar skönjas. Mycket trafik i kanalen att hålla koll på, men det fungerade bra. Vi har hittintills ingen större lycka med vindarna, men kunde stundvis segla, varvat med motorsegling. Det var varmr och skönt i Dover. Vi passade där på att äta lunch på Cullins yard. Detta är en mycket speciell restaurang som vi lärde känna redan förra gången vi var här. Ser till en början ut som om man kommit in på en bakgård med en massa märkliga skyltar och träfigurer. Vi jämför detta ställe med Kutens på Fårö. Vi fortsatte den 25/7 till Brighton. Motorgång hela vägen 65 nm. Så trist. På kvällen fick vi besök av min gamla väninna Jane. Sist vi sågs var för 5 år sedan då vi kom förbi med ”lilla” Cavatina. Trots att det var länge sedan kändes det som igår. På natten kom regnet och höll i en bit in på dagen. Inte så varmt heller. Det blev en del proviantering, annars en lugn och vilsam dag. Enda fram till Brighton har vi haft sällskap med S/Y Caroline men nu vinkade vi adjö till dom då de gick vidare till Chichester för lite reparationer och vi seglade vidare i regnet till Portsmouth. Här har vi idag besökt museet D-Day story. Mycket intressant. Båda Anders och jag trivs i England och det är tur att vi har det så bra här, nu när vi har sådan otur med vindarna. Imorgon planerar vi att segla till Poole. Kommer  bli kvar där några dagar, då ett nytt lågtryck är på väg in med kulingvindar...... men sen så. Håll tummarna för att vi ska få ett bra ”väderfönster” för att korsa Bisqaya.

Spinacker tower i Portsmouth

Det gäller att vara flexibel

(Marie)

Stor del av vår tid ägnas åt att studera väderprognoser. Vi diskuterar och jämför  och hoppas. Hoppet grusas. Ny kuling och rakt emot, samt bökig sjö. Vad gör man då? Tittar igen och försöker tänka ut nya lösningar för att komma vidare. Ibland känns det lite trist, men vi har det ju ändå bra, så varför hänga läpp. Efter Portsmouth seglade vi vidare till Poole. Vi hade hört att detta skulle kunna vara en trevlig plats. Vi väntade en ny kuling så vi ville ligga bra. Ja, vad ska vi säga om Poole. Sämsta hamnen vi gästat hittills och dyrast. Vi fick ligga i en liten hamn nära färjeterminalen. Marinan låg mitt i ett industriområde och var särdeles trist. För att komma in till själva Poole fick vi promenera ca 1 km, (vilket i och för sig inte var till någon skada), men själva Poole var inte någon charmig stad. Vi lämnade Poole så snart vi fick en möjlighet. Fick en dags härlig segling till Weymoth. Detta var också Anders födelsedag. Weymoth är däremot en mycket trevlig stad. Marinan ligger utmed stadskajen. Vi fick samma plats som när vi var här 2014. På kvällen firade vi Anders med en härligt middag och gott vin på en av Weymouth restauranger. Dagen därpå hälsade en gammal god vän till Anders på oss från tiden han bodde i England. Vi lämnade Weymouth 3/8 och seglade vidare till Dartmouth. Vi fick en härlig slör och med tidvattenströmmen med oss nästan hela tiden. Toppfart på 10,5 knop nåddes. Vi fick också påhälsning av delfiner vid två separata tillfällen. Tänk så glad men blir av deras lek i båtens bogsvall. Dartmouth är oerhört charmigt och vi har fin plats i Darthavens marina. Nu väntar vi egentligen ”bara” på bra vind och väder för att korsa Bisqaya. Ser ingen direkt möjlighet närmaste veckan men vi vet ju att det kan ändra sig.

Vi är båda gamla scouter så därför blev det ett foto av statyn av Lord Baden Powell i Poole

Vy från hamnen i Poole

Cavatina i Weymouth

Mynningen till Dartmouth

Kuling i Falmouth

(Marie)

Sedan 8/8 befinner vi oss i Falmouth. Här har vi också varit förut, 2014. Då var våra vänner Bosse och Annika med oss för att för att segla med över till Camaret sur mer i Frankrike. Vädret var lite 😉 bättre då  jämfört med denna gång. En ny kraftig kuling från sydväst har dragit förbi under helgen. Det är trots detta ändå härligt att vara här. Vi är i gott sällskap med flera andra båtar som nu, precis som vi, väntar på ett ”väderfönster” för att kunna korsa Bisqaya eller Engelska kanalen till Camaret/Brest. Det har också varit festligheter här i Falmouth eftersom Falmouth sailing week startar. Ja, så tränar jag på min tvärflöjt och kan berätta att jag nu kan spela Björnen sover😁. Anders spelar ofta på sitt keyboard. Han kan ju lite fler musikstycken än Björnen sover 😉. Nu är vi tämligen säkra på att vi kan gå till Camaret imorgon bitti. Vi har ca 130 sjömil dit och räknar med att det tar oss ca 18 timmar. Tyvärr kommer vi att anlända på efternatten men det ska nog gå bra det med. Idag har jag förberett mat som är lätt att äta och värma. Chili con carne. Det blev en stor sats så nu konserverar jag 4 måltider i vår tryckkokare. Mina konserver är dessutom mycket godare än de man köper. Tänk att denna kastrull  blev än så bra investeringen. 

Vi seglar vidare

(Marie)

Vi seglade, som planerat från Falmouth 12/8, och styrde mot Camaret sur mer. Vi hade glädjen att få en fin segling. Lite stökig sjö med vågor på ca 1,7 m. Vind från NW-W, mellan 7 - 10 m/s.Vi hade förberett oss med att använda sjösjukeplåster så vi klarade av det utan större besvär. Vi kom fram till Camaret vid 04.30 på morgonen efter 18 timmar och 133 sjömil. Vi hade en snittfart på 7,4 knop.  Vi var lite trötta och ville inte gå in i hamnen i mörkret, så vi svajankrade utanför piren. Vi hade sällskap av delfiner vid flera olika tillfällen vilket alltid gör oss glada. Camaret är en charmig liten stad i Bretange. Vi var här senast 2014. Vi väntade då på lämpligt väder för att korsa Bisqaya i 9 dagar. Nu var det åter dags att vänta in ett ”väderfönster” . Camaret är inte något tråkigt ställe att göra det på. Vi gjorde flera långa vandringar i den vackra och dramatiska naturen och studerade lämningar från 2:a världskriget i form av skyttevärn, bunkrar och bombkratrar. Crepes och Moules stod förstås på menyn. Vi träffade många trevliga människor på övriga båtar i hamnen som liksom vi inväntade ”de rätta vindarna”. Bor man på en båt med begränsat utrymme innebär det ett ständigt plockande, städande och underhåll. Vi håller oss sysselsatta.

Tisdagen 20/8 bedömde vi att nu var det dags för att korsa Bisqaya. Enligt väderprognosen skulle vi få dåligt med vind första dygnet men sedan skulle det bli bättre. Tyvärr fick vi kraftig dyning att tampas med. Vi försökte att minska rullandet men lyckades inte riktigt så bra med det. Svårt med plattläns och kraftig dyning i sidan. Solen sken och vi var ändå glada att nu skulle vi snart vara i A Coruna. Vi fick ofta besök av delfiner. Den märkligaste upplevelsen var dock ca 20 sjömil innan vi nådde fram till kontinentalsockeln. Här såg vi en stor mängd delfiner, troligen jagade de fisk. Så långt vi såg omkring oss hoppade och simmade delfiner, säkert hundratals. Den synen glömmer vi aldrig. Vi upplever att det finns mycket fler delfiner nu jämfört med 2014. Dag två ökade vinden stadigt och förstås vågor och dyning. Det blev ganska tröttande. Vi tog tretimmarsvakter och det fungerade riktigt bra. Segla var omöjligt men framåt andra natten fick vi  bättre vindvinkel och vindstyrkor. Vi kände dock att vi inte riktigt orkade sätta segel under de ganska svåra förutsättningar. Ca 40 - 30 sjömil innan Coruna hade vi täta vindbyar på ca 15-18 m/s. Då gick det riktigt fort. När vi nådde fram till Spaniens nordvästra hörn lade sig både vind och vågor och vi kunde tämligen bekvämt segla in till Coruna vid 9.00-tiden på morgonen, efter exakt 48 timmar och 345 sjömil. När vi kom till marinan blev vi välkomnade av personalen i marinan som kom ihåg oss från tiden vi var där 2014-15. Det värmde.

Vi tycker väldigt mycket om A Coruna då vi tillbringat mycket tid här med vår förra båt. Vi  passade på att besöka favoritrestauranger men bestämde att nu ville fortsätta vidare. Vi tankade diesel och lämnad Coruna idag 24/8 och seglade till Ria Camarina. Vi anlände till Camarinas 16.30 i strålande solsken efter 48 sjömil. Tyvärr en hel del motorgång då vi hade vind mellan SW - NW, mellan 2-4 m/s. Förra gången vi seglade här såg vi inte så mycket av den omtalat vackra naturen i de spanska riorna. Denna gång fick vi istället fantastiskt väder och sikt. Så oerhört vackert. Påminner mycket om Norrlandskusten.

Camaret sur Mer

Rior i Galicien och portvin i Porto

(Marie)

Vi lämnade A Coruna efter endast två dagar. Nu är vi ivriga att komma vidare. Vi seglade till Ria Camarinas  (47 nm) och lade till i den lilla pittoreska byn med samma namn. Förra gången vi var här var det blåsigt och dimmigt. Denna gång fick vi fantastiskt väder, soligt och varmt. Nu förstod vi hur vackert det kan vara i Galiciens Rior som kan liknas vid vår Norrländska kust och Norska fjordar. I Camarinas är man duktig på att knyppla och säljer vackra knypplade spetsar. Dagen därpå (25/8) seglade vi vidare till nästa Ria, Ria Muros. Muros är en mycket gammal stad från 1100-talet och mycket välbevarad. Tillhör UNESCOS historiska världsarv alltsedan 1970. Vi var så glada över att få uppleva detta. Mindre glada åt spanjorernas vana att äta sent på kvällarna. Mycket trevlig marina och service av hamnkapten. 

Dagen därpå lämnade vi Muros och seglade mot Baiona. Efter ett par timmar dog vinden ut och vi fick lov att sätta igång motorn. Vi upplevde då oljud och vibrationer som vi inte kände igen. Anders drog på gasen och då släppte något och det lät ”nästan” så som vi var vana vid att det skulle låta. Efter 43 nm var vi framme i vackra Baiona. Vi stannade här i två nätter. Kvällen innan avfärd bestämde vi att inspektera vår propeller med undervattenkamera. Då såg vi att det satt fast tamp runt propelleraxeln. Vi fick snabbt hjälp av en dykare som skar bort tampen. Kostade ”bara” 80 Euro. Vi har inte kunnat se att vi skulle ha gått på något nät eller hummertina så när och hur detta kom i vår propeller kan vi bara gissa. Skönt att kniven på propelleraxeln ändå gjort sitt jobb. Ett av skälen till att vi valt att gå kortare distanser och bara dagtid har varit för att kunna undvika alla fiskeredskap som finns utanför kusten. 

Morgonen 28/8 var lite dimmig men inte värre än att vi hade tillräcklig sikt för att segla vidare till Porto. Det var i princip ingen vind alls så det blev motorgång hela vägen, 66 nm. Att ta sig in i Dourofloden var i sig ett litet äventyr då vi gick in i motström. I marina Douro hade våra vänner, Janne och Kate på Solit bokat plats åt oss. Glatt återseende. I hamnen fanns också gamla OSK vänner Elisabeth och Kaarina på Tootiki. Dagen därpå hade Solit ordnat en heldagsutflykt med tåg och flodbåt utmed Dourodalen. En underbar utflyckt som vi aldrig glömmer. Nästkommande dag passade vi på att prova portvin på olika portvinshus som får sina druvor från Duorodalen. Marinan ligger mittemot själva Porto. På den här sidan heter staden Gaia. Nära marinan finns en charmig ”fiskeby” med många restauranger med stora kolgrillar på gatorna, med mest lokalbefolkning som gäster. En hörlig atmosfär. Vi kan verkligen rekommendera Porto som resmål.

Vi beräknar att lämna Port om några dagar för att gå direkt mot Lissabon. Där ska vi plocka upp våra vänner Janne, Patrik och Bosse. De ska segla med oss över till Kanarieöarma. Mer om det senare.

 

Kanarieöarna nästa

(Marie)

Vi lämnade Porto som vi blev mycket förtjusta i och gick mot Lisabon. Vi gick ut mot 100-meters kurvan till natten för att undvika fiskeredskap och hummertinor. På natten fick vi motorproblem och seglade  enbart. Vi sökte genast upp en Volvomekaniker vid framkomsten i Cascais för att få hjälp. Han kunde snabbt med hjälp av sin dator konstatatera ett fel på en sensor i EVF-systemet. Vi fick snabb hjälp och vi kunde i sällskap med Bosse, Janne och Patrik lämna Lisabon. Det är nu mycket varm och man söker helst skuggan. Första stoppet blev Sines men vi fortsatte nästa morgon till Lagos. Mycket dåligt med vind gjorde att vi gick hela sträckan för motor och inte tog sikte mot Kanarieöarna. Här i Lagos har vi träffat min ungdomsväninna Lenas bror och svägerska, Håkan och Helena på Nike. Vi har fått många fina tips och råd och en mycket trevlig kväll tillsammans. Vi hoppas på fler tillfällen. Imorgon bitti är det dags för avsegling mot Lanzarote.

Cabo Sao Vincente

Härlig middag med Allan och Avryl, Gordon, Collin på Island Wanderer och oss och våra vänner/besättning Janne, Bosse och Patrik

Strand i Lagos

Mot Lanzarote men nej vi tar Porto Santo och Madeira istället!

Anders skriver.

Efter att ha seglat ett dygn med kurs mot Lanzarote så avtog vinden kraftigt och vred till platt läns men fortfarande med akterlig sjö. Vi gippade oss fram men det var ingen trevlig segling. Men måste vi gå till Lanzarote? Nej besättningen var enig om att lägga om kursen mot Porto Santo istället. Vi räknade med ca 400 nM kvar och en fin halvvind/slör med 14-18 knops vind. Vi fick sol och klarblå himmel med fullmåne på natten och måttlig sjö.

Vi kom fram på förmiddagen till Porto Santo där vi var 2015. Marinan var fullbelagd så vi  bestämde oss för att ankra utanför den fina beachen invid marinan.

Då händer det! Motorn stannar igen och vill inte starta. Då förstår vi att nu har vi ingen motor som fungerar. Vi har fortfarande bakterier i dieseln och bränsletillförseln är strypt.

Vi har i alla fall elverket och solpanelerna som ger oss tillräckligt med ström. Nu var frågan om vi kunde få hjälp i Porta Santo med att tömma tankarna på all diesel ca 350 liter, och rena alla ledningar och filter eller var vi tvugna att segla till Madeira? Våra vänner Allan och Avril låg på Madeira och hade kontaktat en Volvo Penta agent som verkade ha kompetens och utrustning för jobbet. Vi fick också ett förslag från Marinan i Porto Santo men kunde konstatera att erfarenheten var mycket begränsad så vi bestämde oss för att segla till Quinta do Lorde på Madeira.

Vi drog upp ankaret nästa morgon utan motor. För säkerhets skull använde vi jollen för att styra båten lite eftersom det kan vara svårt att segla loss från ankringsplatsen. Segling till Madeira i mycket svaga eller obefintliga vindar var lite påfrestande. På slutet surrade vi jollen på babords sida och kunde ”köra” i 2-3 knop. Marinan visste om vårt problem så vi fick bogsering in i Marinan. Den vänliga mannen i ribben körde alldeles för fort och förstod nog inte att det är mycket svårt att få stopp på en 21 ton tung båt!! Lite kalabalik men allt ordnade sig utan skador på andra båtar, Cavatina eller någon person.

Nu är all diesel urpumpad. Ledningar, filter mm rengjorda ytterligare en gång. Tyvärr var inte detta tillräckligt. Spridarna måste tas med hem till Sverige för renovering och högtryckspumpen kontrolleras så båten blir kvar här till omkring 22 oktober. Renovering i Portugal skulle tydligen ta längre tid än i Sverige. Långseglare måste ha mycket tålamod.

Hur som helst är Quinta do Lorde Marina och Madeira trevligt. Vi har varit här tidigare men i nästa vecka åker vi hem i ca 3 veckor

I Porto Santos

Hamnen i Quinta do Lorde

Hemma för älgjakt och för att krama nära och kära

(Marie)

Vi har nu varit hemma i Sverige sedan den 25/9. Det ena utesluter  det andra. Det var härligt att komma hem till vårt lilla torp i skogen. Vi vaknade första morgonen till en härlig solig morgon med fantastiska höstfärger. Luften svalare och lite krispigare att andas. Det har varit full fart för oss båda hela tiden vi varit hemma. Vi började med en väns 70-årsfest. Här träffade vi samtidigt många av våra vänner. Vi hade en toppenkväll med mycket dans. Ja, vi var trötta och hade träningsvärk  dagen efter men absolut värt det. Sedan fyllde sonen Sebastian 30 år. Åter igen förundras man. Kan det vara möjligt? 2800 kg 52 cm lång då och världen sötaste små fötter ( idag strl 48). Jag har också passat på att arbeta i 2veckor. Så roligt som omväxling. Nu är det bara en vecka kvar till dess vi far tillbaka till Madeira/Cavatina. Nu längtar vi tillbaks till vår båt, solen och värmen. Ja, allra mest till vårt stundande äventyr. Anders har varit lika upptagen med att sköta skog, förbereda, planera och fixa det sista  inför vår seglats. Injektorer och bränslepump är kontrollerade och felfria (puh). Tid är bokad med  volvomekaniker på Madeira när vi kommer tillbaka för att ”sparka igång” det hela. Under tiden här hemma har vi också träffat våra kommande besättningar Som ska segla med oss på olika delsträckor. Det känns som det kommer att bli riktigt bra och roligt med alla dessa människor. Tänk att det ändå finns så många som precis som vi drömmer om att få göra en sådan här resa. På måndag börjar älgjakten som är något Anders ser fram emot med stor glädje. Vi har sett en hel del älgar och hjortar de här veckorna vi varit hemma. Vi får se om de kan sin almanacka och håller sig undan på måndag. 19/10 reser vi tillbaka till Cavatina. Vi är lyckligt lottade som har möjlighet att få vara friska och kunna göra detta.

Det finns ingen video